donderdag 20 november 2014

Een beetje geschiedenis over melkkefir

Van oudsher is men bekend met de geheimen van het maken van zuivelproducten. Zuivelproducten zijn zeer gewaardeerd niet alleen voor de smaak, maar ook voor de helende eigenschappen. Melk verzuren kon men al in het oude Griekenland, Rome, Judea, AziĆ«, Tibet en India. Als grondstoffen werden er  koe-, geit-, schaap-, paardenmelk gebruikt.


De wonderbaarlijke ontdekking van Tibetaanse melkkefirkorrels gebeurde vele jaren geleden. Volgens een legende, de boeddhistische monniken, die in Tibet woonde, merkte dat de melk in verschillende gerechten ongelijk schift. Na verloop van tijd, de ongewone zuursel begon bloemkoolachtige eiwitverbindingen te vormen. Daarvan konden de Tibetaanse monniken goed gebruik van maken in de geneeskunde en cosmetica. De drank werd "het elixer van de jeugd 'genoemd omdat de mensen die het regelmatig dronken, bijna nooit ziek werden en in uitstekende gezondheid verkeerden.


Melkkefirkorrels werden heilig bewaard, ze mochten niet verkocht of geschonken worden. Als het toch gebeurde, werd dit als een zonde beschouwd en verloren de melkkefirkorrels  hun helende eigenschappen. Aan het begin van de 19de eeuw  was melkkefir wijdverbreid in de Kaukasus en de Krim, later kwamen naar Rusland en Europa in de verleiding van kefir.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten